חלומות משתנים - על היין והיקב ברחובות
פורסם ב"כיוון חדש", ספטמבר אוקטובר 2020 - קישור
טרם הקמתה של רחובות, הדגישו מייסדיה את עקרון העצמאות ועבודת אדמת הקודש: "אנחנו צריכים לבנות מושבה למופת, בכספנו אנו, מבלי כל עזר או הלוואה. למען יראו כיצד בונים וכיצד מנהלים מושבה בארץ". (לוין אפשטיין)
רחובות הוקמה בשנת 1890, והיתה המושבה העשירית מבין מושבות העלייה הראשונה. היא נוסדה מתוך שיתוף פעולה מיוחד בין יוזמותיהם של יהודים מחו"ל, שהתאגדו לחברת "מנוחה ונחלה", לבין תושבים מהארץ, שביקשו לקנות אדמה ולהקים מושבה עברית על אדמת "דוראן" ("היחידים").
הקמת מושבה עצמאית, שתוקם ע"י בעלי הון, ללא צורך בתמיכתו של הברון רוטשילד. מושבה אשר תתבסס על גידולים חקלאיים, שיאפשרו למושבה לעמוד על רגליה, וכל זאת בתכנון מפורט של היישוב העתיד לקום
.
את עצמאותם הכלכלית תכננו התושבים להשיג באמצעות גפנים, שניטעו על שטחים נרחבים מסביב למושבה. כאשר החלו הגפנים לתת פרי נתקלו בני רחובות בקשיים במכירת תוצרתם. במציאות של סוף המאה ה – 19, בדיוק כמו בימינו אנו – כדי להצליח צריך לדעת להתפשר ואיפה לוותר. המטרה והתמונה הכוללת היתה ברורה לפרנסי המקום – רחובות צריכה להחזיק מעמד ולהתחזק, גם אם במחיר ויתור מסוים על עצמאותה.אנשי רחובות נאלצו להפר את תוכניתם הראשונית, ולבקש מהברון רוטשילד, שיקבל את ענבי רחובות ליקב בראשון-לציון. יחד עם זאת, חלק מהתושבים, במיוחד "הצעירים", התאבלו על עזרת הברון כי ראו בה את איבוד עצמאותם ועקרונותיהם.
ענף הגפנים נקלע לקשיים כלכליים, ובשנת 1907 נעקרו רוב הגפנים במושבה ובמקומם ניטעו, בעיקר, כרמי שקדים. למרות המצב, חלק מכורמי רחובות לא ויתרו על חלומם הישן והחליטו להקים ברחובות יקב, שהיה סמל לשאיפת בני רחובות לעצמאות כלכלית.
המאמר פורסם בעלון "כיוון חדש" של עמותת על"ה רחובות, בספטמבר-אוקטובר 2020