שמואל צבי הולצמן (1960-1883)
שמואל צבי הולצמן נולד בירושלים בא' בתשרי תרמ"ד (1883). אביו- מאיר שמעון, נצר למשפחת הרב אריה לייב דיין, שעלתה ארצה מפינסק במסע של ששה חודשים באניית-מפרש; מהראשונים שהביאו לירושלים מכונות לסחיטת מיץ ענבים לתעשיית היין. אמו היתה אסתר ביילה לבית מעשיל.
שמואל למד בתלמוד תורה ובישיבת "תורת חיים". בגיל 15 נשלח לאמריקה כדי להשתלם בבית מדרש לרבנים, אולם שם תחום העסקים משך אותו. בכסף שהרוויח מעסקיו בדרום אמריקה, דרום אפריקה ואוסטרליה רכש עם שובו ארצה בגיל 20 פרדס בראשון לציון. בשנת 1905 נשא לאישה את איילת בת אברהם זאב גורדון בראשון לציון. נולדו להם שלושה ילדים: דר' מאיר שמעון (רופא מנתח באנגליה), אהובה (סופרת) ובן-עמי.
שמואל הולצמן ובנו בן עמי ברחוב מנוחה ונחלה ברחובות
שמואל הולמן הנהיג במטעיו חידושים ושכלולים רבים מתוך מה שראה ולמד במסעותיו בעולם, ביניהם שיטת ההמטרה להשקיית פרדסים, שחסכה עבודה רבות והוצאות. ב-1907 הביא מסינגפור באוניה מיוחדת כמאה מינים של צמחים ושתילים של גידולי קרקע טרופיים וסובטרופיים במטרה לאקלמם בארץ. ביניהם נכללו זן ההדרים "פומילו" מסיאם וזנים שונים של בננות. אולם, כשני שלישים מתוכם נבלו בגלל עיכוב בנמל. ב-1912 הביא ארצה יענים מדרום אפריקה במטרה לגדלן לייצוא נוצות לאירופה. ב-1914 יצא לאוסטרליה בענייני חידושים נוספים, ובגלל פרוץ מלחמת העולם הראשונה נאלץ להישאר למספר שנים עד לסיומה. הוא הקים שם משק חקלאי למופת והשתתף עם אחיו בניצול שטח להפקת זהב. שמואל תפס מקום נכבד בחיים הציבוריים היהודיים כאחד ממייסדי האגודה הציונית הראשונה במערב אוסטרליה, כיו"ר חברת "תרבות", כיו"ר ועדה לגידול עצים, כחבר מועצת העירייה, כחבר ועדת בית החולים וכשופט שלום.
היענים של שמואל הולצמן
ב-1927 חזר ארצה כנתין בריטי-אוסטרלי והביא איתו מינים רבים חדשים של עצים, עשבים וירקות. הוא נטע פרדס ברחובות והמציא זנים חדשים על ידי הרכבות. על ניסיונותיו פרסם מאמרים רבים בעיתונות. הוא הציע לכל דורש זרעים ושתילים ללא תשלום למטרת הפצת חידושיו. ברחובות שימש כחבר המועצה המקומית.
ב-1934 רכש שטח בן 12,000 דונם בהרי יהודה, בדרך ירושלים-חברון ויסד שם את חברת "אל ההר" במטרה לפתח ישוב של משק מעורב, מטעי עצי פרי נשירים ובוטנים, כמו גם יישוב של וילות וקייט. הוא השקיע כספים רבים ומרץ בתעמולה, בהכשרת הקרקע ובארגון ההתיישבות. הכוונה העיקרית היתה להפוך את גידול הבוטנים לענף כלכלי רווחי, ולשם כך נעזר שמואל הולצמן בעבודתו המדעית והמעשית של האגרונום ברוך צ'יזיק. את המשק ניהל פנחס שניאורסון מכפר גלעדי (ממגיני תל-חי). שמואל הצליח לסדר אספקת מים, הכין תכניות נועזות להרחבת היישוב והצליח למשוך הון מאמריקה ומן הארץ, אולם אנשים שונים מחוגי המוסדות הלאומיים לא ראו בעין יפה את העובדה שתכנית כה רבת-היקף מתבצעת על ידי יוזמה פרטית. הם לחצו להאטת הקצב, וכשפרצו מאורעות 1939-1936הופסקה הפעילות באותו איזור, נפסק המימון, וחברת "אל ההר" למעשה התמוטטה. האדמה עברה לרשות הקק"ל, ועליה נוסדו יישובי גוש עציון.
שמואל הולצמן (במרכז) באזור גוש עציון
ב-1938 נסע שמואל הולצמן לגויאנה הבריטית (בחוף הצפוני-מזרחי של יבשת דרום אמריקה), שם מונה כעבור זמן לסגן יו"ר בחברת מכרות זהב. משפחתו נשארה בארץ מאחר שהוא התכוון לחזור. שם פירסם ארבעה כרכים של סיפורים קצרים על החיים בגויאנה הבריטית.
שמואל נפטר בשנת 1960
מקורות:
אנציקלופדיית תדהר